ΟΔΚΕ – ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ – ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ 29.2.1

Σας παραθέτουμε παρακάτω την επεξήγηση – κωδικοποίηση  άρθρου 29.2.1  και παρακαλούμε όπως ενημερώσετε άμεσα όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη σας.

Άρθρο 29  / 24 δευτερόλεπτα

 29.2.1  Μετά από αναπήδηση ή μετά από επαναφορά από την κεντρική γραμμή στην έναρξη τέταρτου, εκτός του πρώτου τέταρτου, ή της παράτασης, αν παίκτης ανακτήσει τον έλεγχο ζωντανής μπάλας στο γήπεδο, άσχετα αν βρίσκεται στο εμπρός ή πίσω γήπεδό του, η συσκευή των 24’’ (shot clock) θα ξεκινά με 24’’.

Στην πράξη:  Στην έναρξη του 2ου,3ου, 4ου τετάρτου και στην έναρξη της παράτασης, στην επαναφορά που γίνεται από την κεντρική γραμμή, όταν παίκτης αποκτήσει τον έλεγχο ζωντανής μπάλας σε οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου (στο εμπρός ή πίσω γήπεδο), η συσκευή των 24’’ (shot clock) ξεκινά με 24’’.

Το πρώτο τέταρτο ξεκινά με αναπήδηση και όχι με επαναφορά από την κεντρική γραμμή. Στην αναπήδηση κατά την έναρξη του πρώτου τέταρτου (έναρξη του αγώνα), οπουδήποτε στον αγωνιστικό χώρο (είτε στο εμπρός είτε στο πίσω γήπεδο) ο παίκτης ανακτήσει έλεγχο ζωντανής μπάλας, η συσκευή των 24’’ (shot clock) θα ξεκινά με 24’’.

Σε περίπτωση παράβασης ή μπάλας εκτός ορίων κατά τη διαδικασία αναπήδησης στην έναρξη του πρώτου τέταρτου (περίπτωση την οποία δεν πραγματεύεται αυτή η παράγραφος του κανονισμού), ισχύουν τα εξής:

  • Εάν η επαναφορά χορηγείται στο πίσω γήπεδο της ομάδας που τη δικαιούται, η ομάδα θα έχει 24’’ στη συσκευή των 24’’ (shot clock).
  • Εάν η επαναφορά χορηγείται στο εμπρός γήπεδο της ομάδας που τη δικαιούται, η ομάδα θα έχει 14’’ στη συσκευή των 24’’ (shot clock).

Πρακτικά, ισχύει ότι ίσχυε μέχρι τώρα.

Scroll to Top