ΣΕΔΚΑ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ iRefATH

Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς και εξελίσσεται ραγδαία, η αξιοποίηση της ευκαιρίας του ψηφιακού μετασχηματισμού θα αποτελέσει το κλειδί της  προόδου κάθε ομάδας ή κοινωνικού συνόλου. Ακολουθώντας λοιπόν, τα βήματα της τεχνολογικής εξέλιξης που επιτάσσει η σημερινή εποχή, μετά την ολική αναμόρφωση της ιστοσελίδας μας, σε συνδυασμό με την νέα ψηφιακή πραγματικότητα που επέφερε η επίδραση της πανδημίας COVID-19 o Σ.Ε.Δ.Κ.Α. αποφασίζει να κάνει το βήμα και να αλλάξει σε συνέργεια με λοιπούς φορείς της καλαθοσφαίρισης.

Στη νέα εποχή της τεχνολογικής καινοτομίας, παρουσιάζουμε το όραμά μας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μας. Ένα όραμα που πηγάζει από την αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού μας, ως κομμάτι της Ελληνικής καλαθοσφαίρισης, μέσω της εφαρμογής νέων τεχνολογιών πληροφορικής στο τομέα της εξυπηρέτησης των μελών μας. Αρχικά, σε επίπεδο πληροφόρησης και εν συνεχεία στην ανταλλαγή δεδομένων, βασισμένοι στις δυνατότητες δια-δραστικών λειτουργιών που υποστηρίζουν οι προηγμένες ψηφιακές υποδομές.

Ο δικός μας ψηφιακός μετασχηματισμός βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

  1. Τις καινοτομίες, που αφορούν την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα δημιουργώντας το ψηφιακό «προφίλ» του διαιτητή/κριτή.
  2. Την κουλτούρα, που θα ενθαρρύνει τον χειρισμό των νέων ψηφιακών δεξιοτήτων.
  3. Τον στρατηγικό σχεδιασμό ανθρώπινου δυναμικού, που θα απευθύνεται στο κομμάτι της οργάνωσης, διεύρυνσης και ανάπτυξης των δυνατοτήτων τους.
  4. Τις νέες πρακτικές, για τη συνεργασία ανάμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό και τα ψηφιακά εργαλεία για την εξαγωγή ποικίλων συμπερασμάτων.

Για την επίτευξη των ανωτέρω, οδηγηθήκαμε στην δημιουργία και την ανάπτυξη μιας σύγχρονης ηλεκτρονικής εφαρμογής για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (Mobile app) για τους διαιτητές μέλη μας και του συναδέλφους κριτές του Σ.Κ.Κ.Α.

Η εφαρμογή αυτή αναπτύχθηκε κατά τη χρονική περίοδο από το Σεπτέμβριο 2021 έως και το Ιούλιο 2022, εκμεταλλευόμενοι την προτροπή της συναδέλφου διαιτητή, κ. Τσιλιγγίρη Κατερίνας που μετεγράφηκε στο Σ.Ε.Δ.Κ.Α. από το εξωτερικό.

Εμπνευστές της ιδέας αυτής, ήταν το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Δ.Κ.Α., αρχικά μέσω του Πρόεδρου κ. Τσολάκου Εμμανουήλ & του Ταμία κ. Ζακεστίδη Κών/νου, οι οποίοι και υιοθέτησαν άμεσα την αναγκαιότητα της δημιουργίας μιας τέτοιας έξυπνης εφαρμογής που θα αποτελούσε το βασικό βοηθητικό εργαλείο κάθε διαιτητή/κριτή στην καθημερινότητά. Σημαντική υπήρξε η υποστήριξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης μέσω του Υπευθύνου Ψηφιακού Μετασχηματισμού κ. Ευαγγέλου Δημήτριου, η οποία υιοθέτησε και ενίσχυσε την υλοποίηση της εφαρμογής.

Το δημιουργικό και λειτουργικό κομμάτι του εγχειρήματος ανέλαβαν οι συνάδελφοι διαιτητές Ντσούνος Παρασκευάς – απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής & Υπολογιστών του ΠΑ.Δ.Α., και Ζιώγας Αλέξανδρος, απόφοιτος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Γεωπληροφορικής» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) Αθηνών & Ειδικού Γραμματέα του ΔΣ του Σ.Ε.Δ.Κ.Α.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΔΚΑ θα ήθελε να ευχαριστήσει,

  1. Τους προαναφερόμενους συναδέλφους η οποίοι στελεχώνουν και την επιτροπή ηλεκτρονικής αναβάθμισης του Σ.Ε.Δ.Κ.Α., οι οποίοι δαπάνησαν πάρα πολλές ώρες προκειμένου να καταλήξουμε στην τελική υλοποίηση της εφαρμογής.
  2. Την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης Ε.Ο.Κ. για τη στήριξή της στην υλοποίηση της ιδέας.
  3. Την Ε.Σ.Κ.Α. για την πολύτιμη της συμβολή στη υλοποίηση της εφαρμογής καθώς και για την παραχώρηση πληροφοριακού υλικού.
  4. Την Ο.Δ.Κ.Ε. για τη στήριξή της στην υλοποίηση της ιδέας.
  5. Το Σ.Κ.Κ.Α. ο οποίος πρόσθεσε ζητήματα και προαπαιτούμενες ενέργειες που κρίθηκαν αναγκαίες να συμπεριληφθούν στην εφαρμογή για την αρτιότερη χρησιμότητα της με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση των μελών των Συνδέσμων Διαιτητών και Κριτών.

Η κάλυψη του κόστους οργάνωσης, σχεδίασης και υλοποίησης της εφαρμογής θα καλυφθεί πλήρως από το ΣΕΔΚΑ μέσω του αποθεματικού ταμείου καθώς και από φορείς οι οποίοι θα μνημονευτούν σε μελλοντικές ανακοινώσεις.

Η εφαρμογή iRefAth

Η εφαρμογή, είναι διαθέσιμη για κινητά με λειτουργικό σύστημα Android στο Play Store  και εντός λίγων ημερών για IOS στο AppStore αντίστοιχα, δωρεάν προς χρήση, με το όνομα “iRefAth”.

Μέσω της εφαρμογής θα επιτευχθεί

  1. Η άμεση πληροφόρηση των ορισμών διαιτητών/κριτών από την ΚΕΔ της ΈΣΚΑ, με την μορφή ειδοποίησης (notification) στο κινητό τηλέφωνο του κάθε εξουσιοδοτημένου χρήστη.
  2. Η εξοικονόμηση χρόνου και εργατοωρών των διαιτητών/κριτών και των υπαλλήλων της οικείας Ένωσης ΕΣΚΑ.
  3. Η μείωση κόστους με παράλληλη αύξησητης αποδοτικότητας, εισάγοντας σύγχρονες διαδικασίες προγραμματισμού.
  4. Βελτιστοποίηση των διαθέσιμων δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, ο έλεγχος και η διαφάνεια προς ικανοποίηση όλων των εμπλεκομένων (διαιτητών, σωματείων, κριτών).
  • Η 1η έκδοση της εφαρμογής είναι σε “view mode” και δίνει τη δυνατότητα,
  1. για την εξατομικευμένη είσοδο των χρηστών (ενεργών Διαιτητών/Κριτών)
  2. την έλεγχο με σκοπό την επικαιροποίηση των στοιχείων των χρηστών
  3. μια λεπτομερή περιήγηση στα παιχνίδια που πραγματοποιήθηκαν για τη σεζόν 2021-22 στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ και
  4. για μια γενικότερη εξοικείωση με τις λειτουργίες και τις δυνατότητες της εφαρμογής

Με αυτόν τον τρόπο, ο χρήστης δεν χρειάζεται πλέον να πλοηγηθεί στις κλασσικές ιστοσελίδες για την αναζήτηση των διαφόρων πληροφοριών μιας και όλες οι λειτουργίες θα είναι πλέον προσβάσιμες αλλά και υλοποιήσιμες από το κινητό του τηλέφωνο οποιαδήποτε στιγμή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στο να απλοποιηθεί η απεικόνιση της πληροφορίας στο λεγόμενο interface της εφαρμογής,  ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί ταχύτερα και απλούστερα η οποιαδήποτε διαδικασία αναζήτησης, υπερσύνδεσης (hyperlinks) αλλά και πλοήγησης μέσω Google maps.

  • Η 2η βελτιωμένη έκδοση (εντός Σεπτεμβρίου) θα είναι πλήρως πλέον δια-δραστική και θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα επικοινωνίας του χρήστη απευθείας με τη βάση δεδομένων της ΕΣΚΑ για άμεση ενημέρωση και αλληλεπίδραση.

Τις προσεχείς ημέρες και μετά την ανάρτηση της εφαρμογής στις προαναφερόμενες ηλεκτρονικές αγορές, θα ακολουθήσουν επεξηγηματικά βίντεο για τη χρήση της εφαρμογής καθώς και οδηγίες χρήσεις.

Scroll to Top